En gammal och en ny tid möts

Samtidigt som jag jobbat mitt i det viktiga mötet med människan så har jag många andra dagar varit med och tittat på bredare penseldragen och sammanhangen. Jag har på olika sätt arbetat med att iaktta, utveckla och pröva  kommun, landsting och myndighestssystemens processer. Jobbat med idéburen verksamhet och med privata företag och sett dess funktioner, blockeringar och flöden. Jag har har också haft förmånen att vandra mellan microperspektivet och upp i helikopterperspektivet i flera uppdrag. Vi har hjälpt till där ett flertal organisationer/myndigheter och människor försökt mötas för att hitta de överlappande ytorna där flöden finns – samarbeten som gagnar det gemensamma uppdraget: Nationalhälsan/Ekosystemet/Naturen/Nationalekonomin/Människan/Jorden; en hållbar, recilient, glad och välmående lösning för organisation, planet och samhälle. Tillsammans är vägen fram. Den vägen är inte alltid helt enkel men väldigt rolig att gå. Sådana samarbeten är för mig en glädje att stödja och utveckla så att det blir flöde och som sagt roligt att samskapa. Det finns så otroligt många vinster i samarbeten över synliga och osynliga gränser.

Genom dessa samarbeten har nya enklare modeller på samhällsnivå utkristalliserat sig för mig.  Resurser har vi riktigt gott av i det gemensamma systemet i Sverige för att kunna ha det bra. Det är användningen, föråldrade system och de höga staket och murar som blivit uppsatta lite här och var där inne, som blockerar flödet, blockerar möjligheten att göra  riktigt bra saker med våra gemensamma skattemedel. Ledarskapet här är också på flera håll gått kräftgång (trots mängder av ledarskapsutbildningar) och har inte riktigt hittat till de ytor där agility, självorganiserande och ”the female principals in leadership” får plats.

Det är på den gemensamma överlappande ytan som  de framtida lösningarna finns. Det är jag övertygad om. Men inte i de en mans race eller samarbetsformer som vi just nu använder oss av. För just nu fullkomligt ’äter’ systemen personal och ekonomi. Resultaten  är alldeles för låga på varje använd krona om man betänker hur mycket pengar vi dagligen lägger in i t ex vårt socialförsäkringsystem.

Mycket resurser äts också upp för att lösa ett problem som vår samhällsmodell ibland t o m  själv skapat . Problem som har en enklare och hållbarare lösning någon annanstans i utvecklingskedjan. Kedjan i den Svenska välfärdens ekokedja är verkligen på många håll rostig och på flera håll avbruten. Allvarligt!

LÖSNINGEN ÄR REDAN KLAR I KULISSEN

”But never ever give up!” Ett brott men också ett trendbrott har påvisat sig i det sår vi står i nu. Just här synliggör sig nästa steg, vilket är positivt mitt i allt det elände som många stirrar sig blinda på ohc mår dåligt av. Nya spår är som tur är redan klara och på väg in, in genom en annan dörr än den vi kanske trott. Bra är då att  nyckeln till framtiden finns i vår hand och många har länge haft framtidsglasögonen på sig. Av det jag ser av nytt som skapas i landet så är det en hel nyckelknippa med nycklar/goda lösningar som nu finns. Färdig för användning när vi är mogna att öppna nya dörrar. Bra att mycket av det nya är klart a la redan, för just nu faller ridån och kejsaren står där utan sina gamla kläder…..

När saker tjänster och system påvisar att de inte fungerar så kan man uppleva det som jobbigt men samtidigt är det just här som det nya bättre föds. Never ever give upp!

UTVECKLARKROPPEN”

Läsning av system, individ/team, lösning och utveckling är det  som ’min utvecklarkropp’’ gärna håller på med. Den ”kroppen” rör på sig och motionerar mer än gärna. Den är ibland lite för lättväckt. Jag får trycka på pausknappen då och då, så att jag inte  utvecklar hela tiden, allt behöver inte utvecklas heller många saker mår bra av att vara som de alltid varit.

Kreativitet, innovation lösning finns ofta strax utanför och innanför ordinarie box vilket gör att vi måste ha en ny spelplan när vi skapar nytt om vi snabbare skall hitta potensen i det nya. Framför allt behöver vi en fri, ren spelplan när vi implementerar ny saker så att det  fungerande inte hamnar i mellanrummet där den rostiga kedjan gått av. Då är det ofta skört i de ändar som den nya länken skall hänga i.

Intuition, närvaro, sinnlighet, en snabb hjärna och erfarenheten är min skattkista. Här är hjärnan bara en mindre part. Om du ska se både detaljer och helheter samtidigt och framför allt om du skall hitta nya fräscha lösningar så behöver du tillgång till en större ”box” vilket du får då du använder alla sinnen och därtill förstås även det 6e. I denna min egen skattkista är det fullt av lösningar om man lyfter på locket, en del briljanta och en del halvbra. De dåliga ligger inte i skattkistan utan brinner på annan plats. Rik är skatten nu kan jag stolt och tacksamt säga till mig själv. En del är förtida men ligger och gror så fint på ett sidentäcke i skattkistan.

Man tar ju in mycket när man är öppen i sinnet och fångar upp en stor mängd kreativ information i varje sekvens. Man kan också få in även det man inte vill få  om man inte passar sig. Jag får kliva undan ibland när dumheten eller miljöers stress suger musten ur äpplet.

Det gamla samhällssystemet bromsar och strävar ofta emot det viktiga nya steg det samtidigt vill och behöver ta. Framför allt i ett systemskifte. Hjärnan reagerar då ofta med rädsla istället för sund fri reflektion. Handbromsen kan då lätt smygas i. En kostsam inre smyginbromsning får förödande effekter. Tilliten till vårt samhällssystem är just nu skrämmande litet. Detta är farligt då brist på framtidstro får förödande konsekvenser där människan börjar projicera hej vilt för att överleva livet med sig själv. Att vara förlossningsledare/barnmorska i dessa system där man vill förändring men är rädd för den är ganska kämpigt ibland och samtidigt otroligt givande. Jag har många gånger fått kliva ur för att det blir lite för slitsamt om inte hela förändringsprocessen är förankrad fullt ut i organisatione. Ofta vill man ha nya resultat utan förändring – omöjligt sade Ugglan.

HÅLLBARA LÖSNINGAR

Det är riktigt viktigt att också hjärtat är med när vi skapar hållbara lösningar. Framför allt när lösningarna skall verka för oss människor. Ett helt hjärta kan både skapa ekonomi, god service, omsorg och unika lösningar samtidigt.

I den omoderna tid som vi är på väg bort ifrån nu var det många som gjorde pengar på andras bekostnad för de trodde att självbilden behövde det. Sedan undrade de nog säkert varför de fick sådan stress i kroppen när de tittade sig i spegeln och förstod långt där inne vad de i sin feghet hade gjort, att de blivit till en vuxen lort. De blev kanske förundrade när det höga blodtrycket eller hjärtinfarkten kom. Kanske efter att hjärtat gråtit av skam och skuld så länge att det skapade förhöjd vilopuls och till slut blev det nödvändigt att fly? Fly med  mycket och massor av arbete och korta kickar eller en kombination av jobb, mat, social uppmärksamhet, farliga äventyr, alkohol, knark, sex, digitalt knark m m.

Är du rädd för framtiden? Sluta vara det, för det förstör den. Det är bara just nu då vi står med ett ben på var sida om sprickan som det är lite skakigt för oss alla. Vi står just nu med ena foten kvar i en gammal generation av lösningar och synsätt som inte fungerar ”fast forward”. Jag vet med säkerhet och erfarenhet att vi flyttar över tyngdpunkten och foten dit där den skall vara precis när det är dags.  Tillit!

5AB43CE4-14FA-4040-90CC-47F5A152E8DF

Foto: Victor Thomander
Slåttdalsskrevan, i Skuleskogens nationalpark

Eller så väljer vi kanske att trilla/hoppa ner till dit där det bästa växer och frodas med ett klorofyllstarkt grönt sken. Där vattnet börjar samlas och bli drickbart för alla igen….

Jag försöker att fokusera på allt bra som växer fram omkring oss just nu. Ge det uppmärksamhet för det ger mig bränsle, sköna idéer och framtids tro. Det förhållningssättet stödjer också den utveckling jag vill ha. Jag ser nu att samtidigt som det är svårt på flera håll så har mycket bra kommer fram och växer snabbt i världen. Allt vi fokuserar på växer och jag vet helt klart vad jag vill ska växa omkring mig. Jag vet att det vårt känsloliv och mind fokuserar på skapar vår värld. Jag vacklar ibland men vet inne i mitt hjärta att hur som så är framtidens strimma ljus…

Text: Madelene Söderström

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s