HOPPSAMT

Jag är oftast hoppfull, inte alltid men nästan alltid. Jag har haft möjligheten att både i mitt arbete och idéellt, titta på nya lösningar på gamla problem och funnit nya fungerande modeller och system. Det är kanske det som ger mig en stark tro på människans förmåga och till framtiden? Framtiden startar ju hela tiden; just nu idag där jag är. Vad gott finns här som fungerarar? Massor. Jag registrerar det varje dag och övar att släppz fokus på det ibland märkliga som en del sysslar med. För det är inga bra bilder för mitt öga och startar inte min propeller.

Jag har mött så många fantastiska människor i vårt samhället, i näringslivet och inom vårt trygghetsystem som jag samarbetat med. Jag har också vid ett flertal tillfällen fått jobba som förändringsledare där och sett att det fungerar att göra på andra sätt. Att personalen vet det nya, vill och stöjder utvecklingen. Vi har vid några tillfällen påvisat fantastiska siffror och att vi kan nå högre än uppdragsmålen. Jag och många med mig har visat att det går, så jag är hoppfull och kan leva tryggare för att jag vet att vi kan lösa det vi står i. Både när det gäller samhälle, människors psykiska ohälsa och naturens smärtsamma tillstånd. Det är ”hoppsamt”.

ELFTE TIMMEN

NU, precis just nu behöver vi fler och fler kliva in och växa upp och göra egna riktigt tydliga medvetna val. Vi behöver vara lite tråkigt noggranna en stund nu. Det kan låta trist men är härligt och det skapar till slut ett riktigt bra dansgolv att dansa på för framtidens hipphopp och vals. Jag tänker inte vänta till sista dansen med att göra rent golvet och snygga dansskor har jag redan som ligger och väntar på hyllan. Jag behöver vara noggrann nu, göra medvetna val. De många små valen blir till förändring i det stora. Jag har ju förmånen att vara med och påverka både i det lokala och globala men vet också att det är oändligt farligt om vi tror att det ena är viktigare än det andra. Allt påverkar och förändrar och alla delar behövs parallellt.

Foto 2019-07-28 10 43 39Ibland är det snårigt på vägen. Att veta att lösningar är på väg och se att fler och fler vaknar till ur shoppingdvalan och ur ett gränslöst penning- eller relationsknarkande gör mig hoppfull. Fler och fler blir omtänksamma och mänskliga. Det gör det klart enklare därav att leva och också lättare att fokusera på änne fler lösningar och vägar fram. Jag vet dock att många människor och framför allt många ungdomar och många vuxna män och är uppgivna och tror inte riktigt att människan kan räta upp sig och göra gott igen. De står still och iakttar andra och iakttar och härmar dem som skyller låsningen och misslyckanden på andra. De som är ute och slåss och fäktas för att inget betydelsefullt syns och finns och vägrar eller hindras växa upp och själva göra det samhälle de vill bo i. Framtidstron är nästan hopplös på vissa håll. Farligt läge på flera plan. Jag lider  med dem och jobbar på lite extra som en ekorre för att öppna flöden där nya lösningar och varanden får ta plats.

UNG FRAMTIDSINTELLIGENT KRAFT

Att så många smarta unga mår dåligt och att beslutsfattarna gissar så fel om varför de unga skriar högt det är bekymmersamt. De vuxna är ofta arga på de unga och undrar varför de inte tar på sig gamla strumpor och skor och går i de äldres fotspår. De förstår inte att de kommer att resa sig upp och göra sitt när det finns ytor att vara på som stämmer med den värld de vill bidra till. De unga nu har starka patos där inne. Patos och också logos och etos  som är svåra att få plats för i denna gamla murkna ek som  del industritänkare och penningknarkarna byggt. Deras skor ser annorlunda ut. I ett paradigmskifte som vi ju är i så har denna ungdomsgeneration en helt ny formel i sin ficka. De vill forma på ett enklare sätt och de vill se vuxna som tänker framåt och skapar bilder för den fungerande visionen. De som påvisar den vinner deras gillande. De som vågar uttala hur fel ute vuxenheten är vinner också vilket har påvisat hur strömningar vi trodde var historia flödar igen. Det är inga människor som är dumma. Det finns inga dumma människor. Vi ser allt på olika sätt och vi behöver nu både tilltalande bilder och berättelser om framtiden och nuet som vi vill gå med. Samt ledare som kliver, lever och möter där människan och dit där vi är på väg. För vägen dit där de unga vill vara den har redan börjat byggas. Vi kan gå den vägen rakt eller den hårda söndrande kampens väg.

Flera unga har blivit helt tysta och nästan apatiskt eller väldigt arga slår vilt, det är tragiskt att vi inte ser varför. Men återigen, vi ska vända detta för människan sägs vara väldans intelligent. Vi säger oss vara intelligentare än djuren? Just nu påvisar vi inte riktigt det som enhet. Många fattar fortfarande inte att allt och alla ju hänger ihop. Men, jag tror på han, henne och hen och deras möjlighet att vakna och börja samskapa.

Jag tror på framtiden och jag vet att den är ljus och att den blir än mer så om vi tillsammans fler och fler tror på och fokuserar på att det är så: att människan kan.

Att vi igen och och igen övar på och hittar breda samarbeten för lösningskreation. Att vi övar på att vara tillsammans över osynliga och synliga gränser. De bästa lösningarna kommer där mitt i mellan och kan ge en riktning och en vision som är hållbar att sikta mot. För mig får den visionen gärna vara det som många kallar för en utopi. Bara vi börjar se den och gå mot den.

Att måla framtidstavlan tillsammans är viktigt, vi har så olika bildspråk så många behöver vara med och dra penselns olika färger. Att gemensamt också hjälpas åt att läsa och uppdatera kartan på vägen har en viktig poäng. Vi behöver göra som man gjorde i de gamla samhällena, byalag och urbefolkningens cirklar där många möts och tillsammans ”ser” och förstår.

Då ser vi tror jag klart och tydligt fyrens ljus även i mörkret bortom bergen. Den som visar oss vägen dit där det goda finns och räcker laget om.

Foto 2019-07-20 13 15 14

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s