2020 en ny tid & ÅRtia

Så…

nu startar en helt ny tid. Ett oskrivet blad eller en mångfald av redan valda färger till tavlan ligger nu nedanför våra fötter. I år är det gemensamma arket synligt det som vi tillsammans skall måla med våra bara fötter. Det är ljust ute nu och tiden vänder.

2020 välkommen, äntligen är du här och i våra liv.

2020 möjlighetens  år, var så säker!Foto 2019-07-20 13 15 06I många år har allt det som skall hålla ihop den nya världen byggts upp. En del av ritningen har hämtats fram ur källorna och dammats av. Annat har skapats från nytt vi upptäckt i modern tid och teknik, i samskapande dialoger och testprojekt och vi börjar nu på många håll i världen mer och mer leva den helhet som det livet är. Beroende på var du tittar så ser du det.

Mycket av den dynamiska tid världen står i just nu har blivit synlig. Motståndet för förändringen visar sig starkt och otrevligt, vilket media är snabba att rapportera om för att öka vår rädsla så att så att rädslans styvsyster; kontrollbehovet går och köper tidningar eller googlar oss genom dagen. Men vi ser också en hel del av det positiva av förändringens tid i världen:

  • Människor blandas över hela jorden, övar på den ”tillsammanshet” som är nödvändig att klara av. Intelligensen vi behöver använda oss av nu i detta kritiska läge ligger just i ytan där våra många olika synsätt överlappar varandra. Den yta där likhetens och lösningens diamant blir synlig och glimmar till.
  • Kvinnor kliver fram och ur tystnaden och talar om vad de sett av vad vi gjort med barnen och hur de själva blivit behandlade.
  • Män kliver fram och önskar en bättre och mer balanserad mansroll som gör deras liv och gemenskap rikare.
  • De unga säger Nej! till de system som de inte vill vara en del av.
  • Naturen skriker högt och har så ont att hon nästan kastar oss av sitt klot. Hon behöver ju inte oss egentligen vår moder jord, dags att förstå det.

Det är ett tufft uppvaknande vi människor står i just nu men detta är också det som renar det blod vi druckit tillsammans. De som förorsakat övergrepp på – barn, kvinnor, män, naturen, djuren och maten – och de som tyst stått och tittat på är vi alla tillsammans. Vi alla är, både kvinnor och män, lika ansvariga för de decader och årtusenden av tävling och rov som pågått och varit den kulturskola som nästan alla män fått gå i och många kvinnor stöttat genom sin tystnad. Ja, vi kvinnor har beklagat oss inför varandra men vi har tidigare inte helt klivit tillräckligt långt fram och sagt:

–  ”Nu är det så här att från och med nu så skall världens omsorg och mat räcka till ALLA barn. Å, du där! Ta bort händerna från hens kropp eller jord, Basta! Pronto! Nu!”.

Men nu är tystnaden tagen och bruten. Världen har vaknat nu och i framför allt Sverige så går det fort på vissa håll (långsammare på andra). Kvinnans kraft är här nu synlig och tydlig och helt oböjlig. Vi står många vid varandras sida och vi vill stå för en framtid där allt räcker till alla.

Barnen först alltid

När barnen fått sin mat, sitt tak över huvudet och all kärlek och värme de behöver så är det tid att ge till de vuxna, barnen alltid sekunden före de vuxna. När alla barn fått, då räcker maten och värmen till oss vuxna också för vi vuxna ser till att det blir så.

I alla oskrivna naturlagar så står det att om man ödmjukt lever nära naturen och hör vad den behöver, tar av den tacksamt och ger tillbaka det som den behöver, så lever man i en balans som genererar en stor rikedom, glädje och mat på bordet. Inte en massa överflöd utan i en stor rikedom av jorden och/eller de relationer du ödmjukt vårdat. Det är en sanning som är sann även i vårt årtusende.

Grödor växer exponentiellt. Det vi ger till jorden och allt levande blir till mer än vi ger när vi är lyhörda med naturen och varandra. Då räcker maten till barnen, till oss vuxna och allt som behöver. Det finns en sådan verklighet

Allt bygger på relationer; relationen till mig själv och min omgivande miljö (människor, djur och natur).

IMG_0464

Många av oss har förstått/återupptäckt att vi lever i en tillsammanshet en livsecologi som gör att det som händer min granne påverkar mig. Även då jag står med ryggen vänd mot min granne påverkas allt bakom min rygg än mer och värre. Det som händer på åkern utanför mitt fönster på mark jag inte äger påverkar till slut mig och min kropp, hälsa eller relation. Att stänga ute känns inne i människan bakom sköldarna.

(här ett inlägg om hur våra liv påverkar helheten, ofreden, friden, lyckan och tillsammanshetens väg: länk till 2019 Fredspristagare och The Medemer principals)

Det jag gör i Sverige påverkar dem som bor i Norge och i Tyskland. Det jag häller i vattnet här hemma påverkar mitt vatten, mina grannars vatten och så vidare runt jorden. Jorden är som vi alla vet en och kan inte, ska inte svälja vår smuts. Det var inte så vi lärde oss i vår grundtid. Vi  har alltid vetat från födsel att förändring börjar hos oss själva. Vi övade och lärde oss att leva i samklang med varandra och med vår jord. Det är det som är att vara människa vi har alltid vetat att det är så.

Den kompetensen, den visdomen,  kommer vi starkt att börja återuppväcka nu och det är bråttom. Förmågan att lyssna med alla sinnen från hjärtats kompass och med en djup närvaro på på varandra, på naturen och handla därefter.

De samhällen som klarar av att samskapa många tillsammans från olika delar, samhällsklasser, åldrar och kulturer och lyssna ödmjukt på varandra och naturen kommer att leva bäst. De kanske blir de enda till och med som överlever. Det är inte den roligaste meningen att skriva just den att några kommer att fara illa eller dö i ett tal inför det nya året. Men eftersom jag vet att det är riktigt viktigt att vara noggrann just nu med vad vi använder vår tid, kraft, vår omsorg och våra medel till, så väljer jag det. Det är oerhört viktigt att vi kommer till ett uppvaknande nu. Livsklimatet är verkligen i ett farligt läge.

Bränsle och karta är de

bilder vi väljer att ta in

Vad skulle hända om vi slutade gnälla på den som tänker annorlunda och sluta cirkulera föraktfulla bilder på den vi tycker tänker dumt. Förakt är alltid förakt. När du baktalar en annan människa oavsett om du starkt ogillar hens uttryck så är det ”den lilles förakt” du speglar ut. Väx upp i stället, det tar bara ett par minuter om du bestämmer dig och fokusera på det vi behöver göra nu. Ge varandra ett leende, en blick, en hjälpande hand. Om hjärtat är trångt så gör det i början för din egen skull för den ”luft” som samhället bär på blir till den luft du andas.

Se att vi finns för varandra även om vi kommer från olika gator och torg. Handla med omsorg det som inte släpper ut någon skit i våra vatten så att barn och medmänniskor får dricka det någonstans i världen. Det är en ganska enkel mattematik. Öppna famnen och sluta att vara snål. Ge generöst av allt du har. Har du lite så le och ge din närvaro. Isen i samhället smälter då du kliver ur din bubbla och börjar hjälpa till där det behövs eller bara se den du möter.

Hon talar till nationen – Nyårstalet 2020

Hon talar till världens alla kvinnor, till alla unga och till männen med ord som väntat på sin nutid. Orden är på en gammal vacker svenska som inte kan översättas utan behöver förstås just som det är skrivet.

Hon talar in den nya decaden med glans. Glans kring huvud, i tonering, och i sina ord så att alla sinnen berörs. Min kropp ryster och slappnar av. En ren glad tår öppnar upp mig hela vägen upp och in. Hon viker inte av hon berättar berättelsen hela vägen fram. Jag har hört den förut många gånger men detta är helt nytt.

Lena Endre! så fantastiskt du gjorde  det som skulle göras just i går: Öppna upp den sista stängda dörren för den ljusa framtid som nu vaknat, den vackra ljusa värld som parallellt med eländet skapats och är redo att kliva fram och bli synlig. Tusen Tack Lena Endre! För att du igår öppnade 2020 med din person och din själ från Skansens Scen ut till oss. #lenaendre

Bildresultat för lena endre nyårstal

”Seklens krankhet ge vike” läser Lena Endre i går i den mest magiska läsningen av Nyårs klockorna som jag hört.  Årets Nyårstal 2019, Lena Endre! Sekel av tillkortakommande kan nu ge vika när vi väljer det. 2020 stöjder oss i det valet.

Vi går in i värmen nu tillsammans

–  ”Hej du där goa människa och vän på jorden. Nu är vägen beredd och öppnad. Ljuset från strålkastaren lyser på dig där du står och följer dig vart du går och hjälper dig när du behöver. När du på riktigt blir synlig med vem du är och de värden du står för så kan andra likasinnade äntligen dyka upp och kliva in vid din sida så att livet blir enklare och klarare för dig. Du kära jordevän, släpp kylan och välkommen in i ljuset och värmen”. Madeleine Söderström

Så i ditt 2020  om du vill: ”Shine as much as you like!” Det finns ljus så det räcker till alla och det finns dansgolv som kan byggas ut så att det räcker till hela världens alla fötter så att vi kan dansa barfota tillsammans. Du som vill dansa med klackskor kan komma med du också för det finns ytor på vårt gemensamma golv där klackar och plana dansskor för alla åldrar och kön passar in.

madleine, 1

Foto: Alina Berkovskaia

 

Mellan människorna och miljön skapas liv

En tuff tid och viktigt tid. Förändringens år är här. Var rädd om dig och alla de möten du är en del av för det är just där i mötet mellan människor som det liv,  den miljö och den näring skapas som blir till det samhälle, den natur vi gemensamt lever av. ”Jag själv och först” vägen finns inte längre, sorry! Den vägen är numera en enskild, avskild väg med vändplats.

Vi människor är kloka mycket kloka. Jag vet det fast jag i stunder kan tveka när vi glömmer bort att vara närvarande i våra naturliga läror. Vi människor bygger nu vår bästa värld och verklighet och året 2020 är ett år då mer av det bästa kommer att bli synligt genom det svåra. När det bästa växer och syns så skriar de gamla korparna högre. Just där och då bär du själv på ditt val att följa korpens svarta kraxande eller den vita örn som flyger högt och ser helheten som räcker till alla.

Nu öppnas dörren till en ny ÅRtia och du väljer hur den skall bli genom att bestämma hur mycket kärlek till dig själv, dina medmänniskor och din miljö som du generöst tänker ösa in i den under decaden 2020-2030. Matematiken är redan sedan alltid klar för hur livets kemi fungerar: Man får det man ger och är.

Var bestämd när dumhet begås och säg stopp och använd din ”moderlighet” din naturliga kompass i allt då vet du att säga stopp när fel begås. Var lika snäll och generös med allt du är och har till alla du möter, det är ”moderlighetens” källa i människan även det. Livets svallvågor äro ärliga, så sänd värme till allt och alla du möter ty de är ALLA alltid en del av ditt liv.

Önskar dig ditt bästa och vackraste år 2020!

Madeleine Söderström

#2020 # life #liv #decade #lenaendre #Nyårsklockorna #Nyårstal2019 #femaleprinciples #medemerprincipals #moderlighet #naturligvisdom #visdom


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s