Om

Jag heter Birgitta Madeleine Söderström. Född i Roslagens famn, uppväxt i Södertälje i en mångfaldens och ibland enfaldens stad, samtidigt en vacker, modig och klok stad. En stad med ett stort öppet hjärta där många nationer  och perspektiv välkomnats och får utrymme, en spännande, dynamisk och annorlunda plats på jorden. Jag bor just nu på en ö mellan Södertälje och Trosa – 7 mil söder om Stockholm

Jag är 57 år, en bra ålder att leva i. Jag är människa, kvinna, mor och en ”Grandmother” som gör vad jag kan för att stödja en mänsklig och naturlig miljö- och samhällsutveckling. En utveckling framåt i den tid där vi får behålla vår natur näringsrik och sprakande –  våra liv, näringsliv och relationer levande och påfyllande.

För en del är detta en utopi att människan kan vara en god människa, vara bestämd, vara vänlig och ha kul samtidigt. Men för mig är det inte det. Jag vet hur man gör för att bibehålla människan öppen och mänsklig, eller öppna upp henne när det är stängt och låst. Jag har jobbat med det sedan jag föddes både i vanliga livet och senare som ett betalt yrke och en livsuppgift; öppna upp och balansera människor, rum, system och flöden. Jag har också under många år jobbat med att utveckla samhällssystem, myndigheter, arbetsgrupper och organisationer. Skapat samarbeten över gränser, grupper, kulturer och organisationer. Det går att forma vägen till ett hållbart liv, även när allt låst sig.

Genom människornas vilja, ansvarsvilja, mod och tillräcklighet skapas ett välmående samhälle. Det är människorna som tillsammans med naturen skapar och bibehåller liv. Detta kan människan och hon gör det när hon vill sig själv väl, så vill hon också allt annat liv väl. Då kan och klarar vi att samarbeta tillsammans över gränser. Samarbete är nödvändigt i ett hållbart tryggt samhälle och för vår jord.

Foto Tom Jonasson

Allt handlar om människan och hennes relationer. Människan/Mötet/Miljön är ett livssystem som hänger ihop och dess delar är alla viktiga för mig. Dessa ämnen gör mig alltid nyfiken och jag vill ständigt veta mera, om vad som händer och utvecklas när miljön möter människan och vise versa. Jag vet att människan innerst inne längtar efter att räcka till och få kliva ur de svala ”sköt dig själv” rummen som på flera håll blev till en trend. Jag vet efter många år av handledning, coaching och i nära terapeutiska samtal med ganska komplexa människoöden, med vuxna och unga eller med ledare inom en mängd olika verksamheter att längtan är stor. Att många börjat tröttna på självcentreringen och jakten efter ”livet sen”.

Jag håller med Ingela Frän, Jonna Bornemark och flera filosofer före dem om att vi behöver utopier för att veta vart vi ska och ha något att sträva mot. Vi behöver inte nå ända fram för att gå i mål. Saker och ting kan förändra sig på vägen, då vi kan  rikta om oss, uppdatera vårt sikte. Men har vi inte det goda samhället som intention för våra val så hamnar människan långt bort från det liv hen egentligen vill vara medskapare till. Vi är ju alla en kugge i ett stort gemensamt evigt hjul, ett hjul som just nu rullar ”sissodär” men strax så kommer vi att inse att det är vi alla som håller tillsammans i pinnen som sitter i hjulet och då kan förändring strax ske på riktigt.

Detta sociala engagemang och engagemang för en god natur och miljö, färgar mycket av mitt yrkesliv, mina olika ideella engagemang och det privata livet med familj och vänner. En kvinnas liv är ofta en väv som samlar och sammanför olika delar som vi skapar trygga helheter av. Vi kvinnor väver och flätar samman allt som behövs för att saker skall hålla ihop och för att många skall ha det bra. Oavsett lön och status så gör vi och vi gör och vi gör – det som behöver göras. Ett sådant livsuppdrag jag har tar självklart ganska mycket tid av mitt dygns 24h, lagom mycket och är inte betungande alls utan självklart. Vid min sida vandrar också många kvinnor men självklart också män som tillsammans banar väg för framtiden.

Jag har två söner, två härliga unga män som nu har flyttat ut och hem till sina egna vuxna liv och lyor. Mötet med dem fyller på och ger i en skön blandning. Dessa unga män utmanar och utvecklar mina inre bilder och yttre uttryck hela tiden. Två unga fantastiska läromästare och min stora kära lycka.

 

Jag bor enkelt på en ö 5 mil söder om Stockholm, Mörkö, där jag lever ett ganska vanligt liv. Jag har fått äran och förmånen att bjudas in som ”Grandmother” i Council of European Grandmothers . Detta Council är ett nätverk av 24 ”elder” kvinnor från 13 länder i Europa som samskapar i lokala grupper, cirklar, aktiviteter i sina länder och i ett gemensamt ‘Europeiskt Council’ som verkar för en god, resilient  utveckling på jorden – nu och för kommande generationer.

THE COUNCIL OF EUROPEAN GRANDMOTHERS:

  • Vi möts för att bygga broar mellan generationer, kulturer och länder.
  • Vi vill stödja och förstärka kunskapen om och kontakten med den `naturliga visdomen´ som finns i var människa. Den visdom som alltid vet hur man tar hand om allt levande på ett hållbart moderligt sätt. Det är en visdom som vi alla har, men det är synligt att vi behöver hjälpa oss att kontinuerligt uppdatera den lyhördheten.
  • Vi möts varje 9e månad i ett värdland för att inspirera, inspireras – bibehålla och förstärka kraften och fokuset på vår mission: En välmående jord som vi med stolthet kan lämna vidare till kommande generationer.
  • Vi samskapar för att utveckla den Moderliga kvalitén på jorden den som tar hand om, är omsorgsfull och ser till att vi bibehåller balansen så att jordens resurser räcker till oss alla
  • Vi möts också för att synliggöra och förstärka de goda krafter och aktiviteter som finns på olika platser i Europa. Dela och sprida ”best example and practices” i våra länder.

help-allways.jpg

KIND IS THE NEW COOL

Det går att hitta lösningar som blir bra för alla inblandade och även allt levande på jorden. Det vet jag sedan många år att det går. Det kan låta stort men är ganska litet och enkelt. Jag har mött människor med ganska kraftfulla motstånd och svåra arga diagnoser och lyckats förändra även deras riktning så jag är hoppfull och beslutsam i detta. Men det är kanske så att vi behöver bli fler som värnar livet för alla. Där finns också lyckan och glädjen samt ett ganska ångest och stressfritt liv och där finns glädje. Vilket jag på riktigt tror är många människors önskan.

cropped-madleine-1.jpg

Mitt arbete – Mer om mig och mitt arbetsliv finner du på min Hemsida

I DET SVÅRA BOR DET ENKLA.

I det komplexa behöver man ofta hitta den enkla lösningen för att klara av att skapa en förändring om det är riktigt dimmigt på vägen. Det är oftast där i det enkla som också det komplexa kan lösa upp sig och det hållbara kan bli till. Att hjälpa människor, grupper, organisationer till att hitta till och se den öppna yta där flödet är, det är nog min främsta kompetens. Det tillsammans med förmågan att få dem att hålla kontakten med tillit och lugn medan de gör en loop och vänder och vandrar med nya renare fotavtryck. Beteendeförändring och beteendeloopars ekvation är det som jag mer eller mindre alltid studerat. Jag ser röda trådar och sammanhang i allt jag rör mig i. Jag ser också ganska långt fram på vägen och ser helheter, samband, tendenser och detaljer samtidigt. Det har jag stor användning av dagligen när jag stödjer människan, naturen och samhället att hitta sin egen väg i balans med sig själv, sin natur och omgivande relationsamband.

LIVET LÄR

Jag har gjort riktigt många bra saker i mitt liv men också riktigt många tabbar. Några får jag ta ansvar för  en stund till,  andra har jag rätat upp. Läroplatserna har varit många på min vandring.  Man blir på sikt tacksam för dessa. Kul har jag också där jag går, riktigt lyckat kul är det allt som oftast.

Här på dessa sidor finner du min vardag, mitt ögas iakttagelse och min reflektion. Här använder jag ord, språk och mening på mitt eget sätt och vandrar runt bland öarna i mitt livslandskap.

Välkommen in i mitt rum….

madeleine, kaffestund